Mreža savjeta ucenika Republike Srpske – mRESURS


11.12.2007

PREDAVANJE NA TEMU „TRGOVINA LjUDIMA“

od Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ Kotor Varoš

Trgovina ljudima je sve zastupljenija na našim prostorima. Pošto mladi sve veći dio svoga vremena provode po noćnim klubovima i i kafićima, potrebno im je skrenuti pažnju na mjere zaštite i upoznati ih sa pravim značenjem pojma -trgovina ljudima. Zbog toga je Savjet učenika našeg Centra u saradnji sa organizacijom „Udružene žene Banja Luka“ organizovao predavanje na temu „Trgovina ljudima“. Predavanju održanom u Centru prisustvovali su učenici, članovi SU, predstavnici "Udruženih žena" i predstavnik MUP-a RS.
Odmah na početku predavanja prikazan je film Angeline Jolie u kojem pojedine osobe tj. žrtve trgovine ljudima pričaju svoje, zaista potresne životne priče. Film prikazije: kako su postali žrtve, na koji način su plaćali zlu sudbinu i kako su se uspjeli izvući iz svega toga. Nakon prikazivanja filma razvila se diskusija u kojoj su učenici čuli pravu definiciju trgovine ljudima, iznijeli svoja mišljenja i stavove, takođe naučili razliku između trgovine ljudima i prostitucije, koje su posljedice po život ljudi- žrtava trgovine ljudima, policijske mjere zaštite i približne podatke o žrtvama trgovine ljudima i zaradama trgovaca. Poslije petnaestominutne pauze rad je nastavljen. U ovom dijelu učenici su podijeljeni u grupe i svaka grupa je razrađivala svoju temu. Jasno je da su teme bile vezane za trgovinu ljudima samo što je svaka tema imala različite uglove problema. Raspravljalo se o lažnim oglasima za posao, o manekenstvu, a bilo je i tema koje su govorile o tome kako su djevojke postajale žrtve trgovine ljudima tako što im je rodbina garantovala posao u inostranstvu da bi se kasnije ispostavilo da su prodate.Učenici su svoje teme obrađivali crtežima, a na kraju su sve grupe prezentovale svoj rad. Cilj grupnog rada bio je da učenici spoznaju da su sve ove situacije koje su obrađivali zapravo situacije iz svakodnevnog života i da mladi ljudi željni provoda, novca, putovanja naivno upadaju u zamke i umjesto da kreću na put ka boljem oni upadaju u životni pakao kojeg u trenutku nisu ni svjesni.
Na kraju je zaključeno da su ovakva predavanja izuzetno korisna i poučna. Smišljen je i koji glasi: Razmisli gdje, s kim i kako da ti život ne krene naopako! Mislimo da je značaj ovakvih predavanja neprocjenjiv za mlade ljude, naročito srednjoškolce, jer im omogućava da lakše mogu da procjene rizične situacije i na taj način se zaštite od različitih loših pojava u društvu.


dokumenti uz aktivnost:

Copyright © by OKC 2007