Mreža savjeta ucenika Republike Srpske – mRESURS


26.11.2013

II Konferencija Mreže vijeća učenika u kantonima

od Administrator

Druga konferencija Mreže Vijeća učenika Federacije Bosne i Hercegovine održana je u periodu od 15. do 17. novembra 2013.godine u Hotelu,,Internacional u Zenici. Konferenciji su prisustvovali predstavnici sedam kantona i to: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski kanton, Hercegovačko-neretvanski, Sarajevski kanton i Hercegbosanska županija, kao i predstavnici Brčko distrikta i mRESURS-a (mreža Savijeta učenika Republike Srpske). Kantoni koji nisu prisustvovali su: Bosansko- podrinjski i Posavski kanton.

Godišnji plan mreVUK-a sastoji se iz slijedećih akcija:
Izbor za naj ministra Cilj ove akcije je izabrati najboljeg ministra/ministricu obrazovanjau Bosni i Hercegovini. Izbor ministra će se vršiti po slijedećim kriterijima: memorandum (mreže koje su potpisale memorandum), broj akcija na koje se ministarstvo odazvalo, vlastita incojativa ministarstva, prisustvo ministarstva na mini konferenciji, broj sastanaka održanih sa ministarstvom.

Škola po PS-u - Cilj ovog projekta je izabrati najbolju školu na nivou Bosne i Hercegovine, kako bi motivisali same škole kao i direktore škola da se bore za to mjesto, odnosno da više vremena posvete Vijeću učenika i ostalim učeničkim akcijama. Kriteriji za biranje škole po PS-u: Broj aktivnih članova Vijeća učenika u odnosnu na ukupan broj članova Vijeća Saradnja sa mreVUK-om (akcije, zalaganje u mreži, odgovrsnot i tačnost) Odnos urađenih i planiranih akcija Problemi koji su riješeni i oni koji jesu Prisustvo na sjednicama NV-a (Nastavničko vijeće) Ponosni smo na...

Ja biram goste - Glavni cilj ove akcije je medijska promocija mreSVUBiH-a kao i razgovor sa Federalnim ministrom obrazovanja gospodinom Damirom Mašićem. Projekat bi se realzivoao kroz emisiju na TV1 gdje bi predsjednik mreSVUBiH-a Tahir Žustra bio voditelj emisije a članovi mreVUK-a Kantona Sarajevo bili gosti. U emisiju bi pozvali i ostale predstavnike vlasti, gdje bi s njima razgovarali o položaju srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Stipendije za sve - Cilj ovog projekta je srenjoškolcima pronaći i dati podatke o potencjalnim stiendijama na nivou Bosne i Hercegovine i upoznati ih sa mogućnostima tih stipednija.

Nakon donošenja i usvajanja godišnjeg plana, predsjednici mreVUK-a sastali su se kako bi izabrali novo rukvodstvo. Za predsjednika mreVUK-a Federacije Bosne i Hercegovine izabra je Tahir Žustra (Tuzlasnki kanton), a zamjenicu su: Samir Purić (Zeničko-dobojski kanton) i Petra Milas (Hercegovačko-neretvanski kanton) koji su nakon toga održali govor i obecali da će opravdati povjerenje prisutnih.

dokumenti uz aktivnost:

Copyright © by OKC 2007